test

Hoe werkt binnenzonwering ?

Warmtewerend

Verosol is al 50 jaar functioneel de beste binnenzonwering. In 1963 doet Cornelis Verolme een revolutionaire uitvinding: gemetalliseerd doek als binnenzonwering. Hiermee blijft het binnen in de zomer koel en in de winter warm. Verolme legt zo de basis voor de superieure producten van Verosol. In veel moderne woningen is het in de zomer onaangenaam warm. Zonlicht komt door grote ramen naar binnen en zorgt voor opwarming. Door de goede isolatie is deze warmte vaak moeilijk weg te ventileren. De oplossing is Verosol binnenzonwering. Het gemetalliseerde doek voorkomt namelijk de opwarming.

  • Aluminiumlaag op het doek weerkaatst zonlicht
  • Warmte blijft buiten
  • In de zomer genieten van een aangenaam koel huis

Lichtwerend

Zelfs met gebruik van HR-glas verliezen ook moderne woningen veel warmte via de ramen. Verosol binnenzonwering zorgt voor meer comfort in huis, ook tijdens lange, koude winternachten. Het gemetalliseerde doek isoleert optimaal, waardoor meer warmte binnen blijft. Bovendien valt er zo veel energie te besparen, tot wel 25 procent.

  • Gemetalliseerde doek werkt als isolator
  • Minder warmteverlies, meer comfort
  • Lagere energiekosten

doorzicht

Fel zonlicht kan erg hinderlijk zijn, bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken of het werken achter de computer. Verosol biedt dé oplossing: binnenzonwering die scherp zonlicht filtert én het contact met buiten behoudt. Zo creëer je direct sfeer in huis.

Effectiviteit van binnenzonwering

Uitleg door ing. Evert Bos

 

Verosol houdt de warmte in de zomer buiten en in de winter binnen. Bovendien biedt de binnenzonwering wel uitzicht, maar geen inkijk. Hoe is dit mogelijk? De techniek achter ‘warmtewerend, isolerend, sfeercreërend’.

Het is een van de grootste misvattingen die ing. Evert Bos, productmanager van Verosol, regelmatig tegenkomt: zonwering is alleen effectief als het aan de buitenkant van een huis zit.

“Veel mensen denken dat binnenzonwering het paard achter de wagen spannen is” zegt hij. “Omdat de zonwering aan de binnenkant zit, denkt men dat de zonnestraling en daarmee de warmte al in het huis is.”

Straling is op zichzelf geen warmte, legt Bos uit. “Zonnestralen worden pas warmte als het geabsorbeerd wordt door het interieur, bijvoorbeeld door de bank of het tapijt. Wanneer je de zonnestraling weerkaatst, wordt deze via het raam weer naar buiten getransporteerd en voorkom je opwarming. Met andere woorden: je kunt met binnenzonwering de warmte uitstekend buiten houden.”

Warmtewerend

Verosol binnenzonwering is dé oplossing voor veel moderne woningen waar het in de zomer vaak onaangenaam warm is. Zonlicht komt door grote ramen naar binnen en de temperatuur loopt binnen snel op. Door de goede isolatie van het huis blijft deze warmte in huis hangen. Verosol binnenzonwering zorgt dat het niet zover komt. Het gemetalliseerde doek weert de zonnestraling en daarmee de warmte. Bos: “Om de warmte tegen te houden heb je reflectief materiaal nodig. Een wit doek is geschikt, maar laat ook heel veel licht door. Daarom kiezen wij voor doek met een aluminiumlaagje. Dat weerkaatst de straling het beste.” Het resultaat: een koeler huis. Laboratoriumtesten wijzen uit dat Verosol binnenzonwering het thuis tot maar liefst 5 graden koeler kan maken.

Verosol doek

Isolerend

Terwijl Verosol de warmte in de zomer tegenhoudt, zorgt de binnenzonwering er in de winter juist voor dat deze binnen blijft. Als het buiten koud is gaat er normaal gesproken veel warmte verloren via de ramen, zelfs in moderne huizen met dubbel glas. Verosol gaat dit op twee manieren tegen. Allereerst door het luchtlaagje dat tussen de binnenzonwering en het raam ontstaat. Deze stilstaande lucht heeft een isolerende werking. Daarnaast straalt het gemetalliseerde doek weinig warmte af. Bos: “Vergelijk het met een thermoskan; het aluminiumlaagje in de fles zorgt ervoor dat de inhoud warm blijft. Zo werkt Verosol ook. Je kunt zeggen dat de aluminiumlaag die in de zomer het zonlicht weerkaatst, in de winter de warmte binnen houdt. Al met al zorgt dit voor meer comfort in huis.”

Een groot voordeel van deze isolerende werking van Verosol is natuurlijk dat hierdoor binnenshuis energie wordt bespaard. Uit onderzoek blijkt dat dit kan oplopen tot wel 25 procent van de stookkosten.

Privacy- en sfeercreërend

Het derde kenmerkende voordeel van Verosol is dat er overdag geen inkijk is. Ook hiervoor zorgt het reflecterende aluminiumlaagje: dit blokkeert het zicht naar binnen. Het mooie is dat de bewoners wel gewoon naar buiten kunnen kijken. Bos legt uit hoe dit kan. “Om door doek heen te kunnen kijken, moeten er gaatjes in zitten. Maar zelfs dat is niet voldoende, want er gaat dan niet alleen licht door de gaatjes, maar ook door het doek. Stel, je hangt voor het raam een wit laken met minuscule gaatjes. Als daar de zon op schijnt, komt er weliswaar veel licht binnen, maar heb je geen doorkijk. Een voorbeeld hiervan zie je op de afbeelding hierboven. Het doek licht als één vlak op. Dit verblindende effect wordt veroorzaakt door zogenaamd ‘diffuus licht’. Het gemetalliseerde doek van Verosol blokkeert juist dit diffuse licht. De aluminiumlaag sluit het garen volledig af. Hierdoor kan er geen licht meer door het doek gaan, alleen nog maar door de gaatjes in het doek. Door het weghalen van het diffuse licht is er zelfs met 4 procent gaatjes een goed doorzicht te bereiken.”