UNICREDIT TOWER

De Unicredit-toren is een wolkenkrabber in Milaan, Italië. Met 231 meter is dit het hoogste gebouw in Italië. De indrukwekkende glazen gevel vereiste een duurzame oplossing voor het regelen van zonne-energie en de invloed hiervan op de temperatuur in het gebouw.

Het gebouw

Het gebouw is ontworpen door architect Cesar Pelli en werd op 15 oktober 2011 afgerond met de bouw van de torenspits. Het gebouw dient als het nieuwe hoofdkantoor van UniCredit Bank. De Unicredit Tower maakt deel uit van een grotere ontwikkeling van nieuwe residentiële en zakelijke structuren in de wijk Porta Nuova in Milaan, nabij het treinstation Porta Garibaldi. De toren staat op de achtste plaats in de Emporis 2012, die wolkenkrabbers voor uitmuntendheid uitreikt in hun esthetische en functionele ontwerp (bron Wikipedia).

De wens

De UniCredit Tower, ontworpen door Pelli Clarke Pelli Architects, maakt deel uit van de herontwikkeling van het gebied Porta Nuova-Garibaldi om het Milan Business Center te creëren. Het complex heeft een LEED Gold-certificering. De torens worden gekenmerkt door de gebogen aard van de reflecterende beglazing dat met het licht speelt, waardoor een interessante dynamiek ontstaat tussen de torens en de omliggende gebouwen. De glazen gevel vormt echter een uitdaging met betrekking tot energie-efficiëntie.

De oplossing

Om de energie-efficiëntie te optimaliseren, hebben alle kantoren en vergaderruimten rolgordijnen voorzien van Verosol EnviroScreen. Deze gemetalliseerde doeken zijn sterk reflecterend en 100% recyclebaar, met Öko-Tex en Greenguard-certificering.