Thuis bij de familie Simons

‘We hebben nu volop privacy’

Zonwering, uitzicht, privacy. De vario plissé die Marian en Freek Simons voor hun huis kochten, biedt het allemaal. Bovendien past de binnen­zonwering ook nog eens mooi in hun interieur. “We hebben met opzet voor rood gekozen.”

Terwijl Marian Simons binnen in de keuken bezig is, houdt ze een oogje op de kinderen die buiten spelen. Samen met haar man Freek en hun kinderen Florian en Jolyn woont ze in een twee-onder-een-kap woning, midden in een woonwijk. “We wonen hier heerlijk.” Het grote raam in de keuken is op het zuiden georiënteerd. Zonder zonwering kan het binnen volgens Simons behoorlijk warm worden. “We hadden vroeger buitenzonwering voor het raam hangen. Maar ik vind dat niet zo fraai, zeker als het ouder is en gaat verweren. Gelukkig hebben we nu geen buitenzonwering meer nodig. Dat scheelt ook weer geld.” Binnen hangt namelijk sinds een paar maanden een vario plissé van Verosol met een ondoorzichtig doek. Simons: “Omdat het om de zuidgevel gaat, hebben we met opzet gekozen voor de gemetalliseerde Originals binnenzonwering van Verosol. In de winkel werd ons verteld dat dit de warmte van de zon tegenhoudt. Nu we het een tijdje gebruiken, kunnen we rustig zeggen dat het werkt. Zelfs als de zon fel schijnt, blijft het binnen lekker koel.”

Het stel twijfelde nog of het een vario plissé of een rolgordijn van Verosol moest worden. “Ik ben toch blij dat we voor de vario plissé hebben gekozen”, zegt Simons. “De uitstraling is wat zachter dan van een rolgordijn. De vario plissé past ook goed bij de rest van onze inrichting, die vrij strak is. Omdat we neutrale kleuren in huis hebben, kozen we met opzet voor een rode uitvoering. Dat geeft wat meer kleur in huis. De binnenzonwering is daardoor echt een toevoeging op ons interieur geworden.” De gekozen vario plissé doet volgens Simons meer dan alleen de warmte tegenhouden. “Omdat we midden in een woonwijk wonen, lopen er regelmatig mensen langs ons keukenraam.”

Stijlvollere oplossing

“We hadden eerst plastic folie op de ramen geplakt, zodat niemand naar binnen kon kijken. Maar de vario plissé is een veel mooiere – stijlvollere – oplossing. Het staat erg mooi en, als we willen, kan niemand naar binnen kijken. Het mooie van de vario plissé is dat we kunnen variëren. We kunnen de binnenzonwering tot halverwege het raam laten zakken. Er komt dan heel veel daglicht binnen. De inkijk is beperkt, maar ik kan wel mooi Florian op straat zien spelen. Als het warm is buiten, laten we het doek helemaal zakken. Dan blijft het koel in huis.”

In de zomer bevalt de vario plissé van Verosol dus goed. Voor de koude winterdagen heeft het gemetalliseerde doek nog een voordeel: de isolerende werking. “En dat heeft ons ook positief verrast”, zegt Simons. “We hebben echt minder vaak de kachel aan hoeven doen en dat is ook nog eens prettig voor de portemonnee!”